Monday, March 7, 2011

Šta je hleb nasušni za kreativnost?



Kao i za sve u životu, potrebno je plodno tlo, ili preduslovi.

  1. Nezavisnost – od tuđeg mišljenja, prihvatanja. Svakako što je veća finansijska nezavisnost, što su veći potencijali izbora kojima raspolažete (čovek raspolaže ali treba to i da sagleda;) veća je vaša sloboda da budete sve ono što možete da budete. Odmah da se razumemo, biti svoj je najveća hrabrost u životu. Čovek je vrlo sklon kompromisima, ili direktnije rečeno sklon da prihvati ono što ne želi, u šta ne veruje, čemu se ne divi, ono što ga ne inspiriše – zarad nečega. Dosadni kupoprodajni odnos prema sebi. Da! Da ne bi izgubio ono što ima trenutno, sa čim svakako nije zadovoljan. „Inteligentan pristup.Zanimljivo vrlo često čovek mora upravo to da ispusti da primio. Da, da rizično je.
  2. Nekonvencionalnost– orjentacija na formu crpi energiju u svom maksimumu. Obraćajući pažnju na formu vrlo često je čovek zadivljen spoljašnošću, neshvatajući da je izgubio suštinu. Konvencionalnost daje sigurnost, pripadnost masi, uobičajenom ponašanju, što ne znači da je isto podsticajno i smisleno za samu osobu. Da ne kažem da vrlo često nije ni logično, ni normalno. Večita repeticija. „Pravila, pravila, ne bi nas udavila ili kičmu savila,...

  1. Radoznalost – Permanentna težnja za novim podacima, teorijama, iskustvima, izazovima, uvidima, poznanstvima. Jedina prava promena je promena koja se desi na nivou ličnosti. Tada se menja čovekov svet. Promenio se posmatrač. Radoznalost je generička snaga promene. Da bi čovek ostao radoznao potrebno je da ima ambiciju, težnju koja ga pokreće. Cilj. Rešenje. I da gradi široka interesovanja. Da bi konačno izašao iz dualnog sagledavanja stvarnosti.
  2. Velika otvorenost za nova iskustva – Nova iskustva su sjajna stvar.Čovek dok ne iskusi samo mentalno zna. Zna da objasni, razume. Ali kada iskusi tada zna celim svojim bićem. Svako iskustvo nosi sa sobom i svesno i nesvesno znanje. Svesno ono što je čovek u datom momentu sposoban da prepozna i prihvati. Međutim nesvesno znanje je veliki budući potencijal koji postaje svestan, posle AHA efekta (iluminacija).
  3. Prihvatanje rizika – Svakodnevno živimo sa rizicima, samo ih uglavnom ne vidimo, podrzumevajući većinu stvari. Kao prvu to, da ćemo se sutra probuditi. Uglavnom čovek u novom, kreativnom izrazu izgubi, baš to čega se bojao, ali tada mu više i nije stalo do toga u momentu kada ugleda šta je dobio.
  4. Kognitivna fleksibilnost – Nema iskoraka, ako može samo na jedan, ili na već unapred određen način koji je „najbolji”. Fleksibilnost ili tolerancija na ono što još ne znamo, ili na ono što nam na prvi pogled deluje kao suludo, neprihvatljivo. Delimično ili površno znanje, ili svaštarenje je ometajući faktor kretivosti. Sve vam deluje poznato, ali to nije znanje.
  5. Okruženje koje stimuliše kreativnost – Svako okruženje stimuliše kreativnost u meri da ga ista ne uruši. Ukoliko imate kreativnost van granica datog okruženja, tražite sledeće. Shvatite jedino permanentno motivaciono okruženje za kreativnost možete biti vi sami.
I šta god mislili sada o kreativnosti, znajte gde ima volje ima i načina. Zaista ga ima. Ali mora vama da je to bitno, vredno, potrebno je da to zaista želite. I biće. Naravno, kako bi bilo drugačije.

A ako ne bude, znajte da to niste zaista želeli, jer da jeste, savladali bi sve prepreke. Kada čovek nešto želi celim svojim bićem prepreke tada postaju čačkalice, a ako vidite balvane, tada nije bila vaša iskonska želja.

Istrajte.

Ostanite dobro ;)

8 comments:

  1. Slozila bih se da je jedina prava promena, upravo promena koja se desi na nivou licnosti. San koji covek tezi da ostvari, ostvarljiv jedno ukoliko jaca svoju volju, stoga se ponovo vracamo na motivaciju i iskorak iz rutine, svakidasnjeg, zapravo iz naucenog. To je ono sto je i najteze u danasnjem potrosackom svetu koje sve cini da vas odvrati od sebe samih, od onoga sto Vi zapravo zelite. Dodala bih, da covek u svemu gore navedenom veoma tesko moze da uspe kao jednika, ali ukoliko to zaista zeli ostvarljivo je uz ljude koji dele njegove ideje.

    ReplyDelete
  2. Da!nephodna kritična masa da bi se napravio iskorak. Ali da nastavi dalje čovek mora sam.

    ReplyDelete
  3. Nekonvencionalnost omogućuje, po mom mišljenju, iskorak u vanrednu fazu kreativnosti - korak više, tj. kreativnost izvan kreativnosti. Zamislimo samo kakve bi bile slike Salvadora Dalija da nije koristio nekonvencionalni, neko bi rekao potpuno otkačeni metod slikanja svojih najboljih slika... http://hubpages.com/hub/Salvador_Dali_Paintings__Biography

    ReplyDelete
  4. Odkud inspiracija za naslov? "Šta je hleb nasušni za kreativnost?" vrlo interesantna kombinacija.

    ReplyDelete
  5. Da, kao i Frida Kahlo. Mislim da sam minumum 10 puta pogledala film o njoj:)Kakva fascinatna žena, umetnik, borac,...
    Ko nije gledao film, preporučujem, makar jednom da pogledate.

    ReplyDelete
  6. E pa Severoviću :) u momentu mi je to sinulo, da izrazim: e bez čega nema kreativnosti.

    ReplyDelete
  7. Ja bih se samo nadovezala na Danijelin komentar, a to je da ako zaista postoji želja onda će se univerzum (okolnosti oko nas) potruditi da se stvari pokrenu u tom pravcu, a na nama je da istrajemo, to prepoznamo i krenemo tim putem, naravno uz podršku, koja će se sigurna sam, naći na tom putu.

    ReplyDelete
  8. Da. Večita dilema šta je do čoveka, a šta je van njegove kontrole? Mislim da svako ima svoj sopstveni izgrađeni stav na datu temu. Međutim, svaki čovek pravi sopstvene izbore u skladu sa sopstvenim mogućnostima. Međutim vrlo je bitno da čovek aktivno radi na razvijanju svojih mogućnosti, kao i svojih izbora. Rešenje uvek postoji, na čoveku je da ga otkrije, izabere i primeni. Takođe, smatram da čovek usled trenutnog neznanja nije u mogućnosti da otkrije uzročno posledične veze, i da tada smatra da je viša sila, kako god to nazvali, uradila svoje. Čovek bira put kojim ide. Važno je da zna zašto je uopšte na tom putu i ka čemu on vodi. Ja sam za proaktivni pristup. Definiši cilj, ono što želiš od sebe i svog sveukupnog života i kreni ka tome. Priča ćemo uskoro na temu šta znači postaviti cilj, i kako se on postiže i ostvaruje :) I, jedva čekam.

    ReplyDelete